back   Next

Canteen from the Former Headquarters of the Spiegel Publishing House

close
image /
Verner Panton (1926-1998)1969Hamburg

When the Design Collection of the MKG reopened on 18th October 2012, the canteen of the former headquarters of the Spiegel Publishing House was inaugurated. In the late 1960s, it became clear that Spiegel Publishing was not allowed to structurally change their Hamburger Brandstwiete premises, so they opted for an exceptional and unique interior design instead. They chose Dane Verner Panton, who was primarily known for his psychedelic interiors, that were realised in the most innovative materials. In 1969, Verner Panton fitted the entire building with an interior that had been specifically conceived. He created three-dimensional room installations, which corresponded to the colours and forms fashionable in the late 1960s. These elements attracted attention due to the innovation and modernity of the design. In the 1980s and 1990s, Paton’s designs were dismantled step by step, as they no longer reflected the style of the times. In 1998, the Canteen of the Spiegel became an official listed historical site, which guaranteed its preservation as a unique record of the 1960s. This historical cafeteria consists of an orange, a red and a purple dining room and with a snack bar. Furniture, curtains, wall and ceiling panels were designed to match in colour with each of the rooms. Panton linked the individual rooms with common decorative elements. In 2011, Spiegel Publishing moved to new premises, which is why they donated the canteen – the last fully preserved Panton room – to the MKG.